Bonus malus ladder

blogplaatjeDe bonus malus ladder is een verzekeringsterm die u bij het vergelijken van autoverzekeringen ongetwijfeld tegenkomt. De premie van uw autoverzekering wordt onder andere vastgesteld op basis van uw schadevrije jaren. Indien u schadevrije jaren heeft opgebouwd krijgt u korting op de premie, dit wordt no-claim korting genoemd. De hoogte van de no-claim korting is vermeld in de bonus malus ladder van een autoverzekeraar.

Voorbeeld

Hieronder ziet u een voorbeeld van een bonus malus ladder, let wel op dat het per verzekeraar verschilt hoe deze er precies uitziet.


Hoe werkt de bonus malus ladder?

De bonus malus ladder bestaat uit treden. Hoeveel treden dit precies zijn verschilt per verzekeraar, maar ligt doorgaans op 15 a 20 treden. Indien u voor het eerst een autoverzekering afsluit heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd, hierdoor begint u onderaan op de bonus malus ladder. Bereikt u de top van de ladder, dan ontvangt u de maximale no-claim korting die bij de desbetreffende verzekeraar toegepast wordt.

Bonus

Als verzekeringsnemers geen schades claimen krijgen zij korting op de premie. Indien u in een verzekeringsjaar geen schade claimt stijgt u 1 trede op de bonus malus ladder, dit is het bonus effect en hierdoor krijgt u een hogere no-claim korting op de premie.

Malus

Claim u wel schade, dan daalt u op de ladder. Helaas gaat het dalen niet hetzelfde als het stijgen, u daalt meerdere treden tegelijk. Hoeveel u precies daalt kunt u terugvinden in de bonus malus ladder bij uw verzekeraar, maar dit is meestal 4 tot 6 treden. Het dalen is het malus effect en heeft een premietoeslag als gevolg.

Schade wel of niet claimen?

In sommige gevallen bent u voordeliger uit om kleine schades zelf te betalen in plaats van te claimen bij uw verzekeraar. Bij het claimen daalt u waardoor u maandelijks een hogere premie moet betalen, hierdoor is het verstandig om eerst een berekening te maken of het voordeliger is de schade uit eigen zak te betalen of te claimen.

Beschermer

U kunt uw korting ook beschermen. Kijk voor meer informatie hier.