Schade door wegwerkzaamheden

wegwerkzaamheden
Er zijn regelmatig wegwerkzaamheden op de Nederlandse wegen. Met regelmaat plannen het rijk, provincies of gemeenten wegwerkzaamheden in om een goede staat van de wegen te garanderen of voor herstelwerkzaamheden. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer u juist door deze wegwerkzaamheden schade oploopt.

Claimen bij de autoverzekeraar

Wanneer u schade oploopt door wegwerkzaamheden kunt u dit in geval van een All Risk autoverzekering altijd de schade claimen bij de autoverzekeraar. Houdt er overigens wel rekening mee dat in de meeste gevallen dit ten koste gaat van uw schadevrije jaren en dat daardoor ook de opgebouwde no-claim korting daalt. Ook kan er mogelijk eerst een eigen risico gelden, maar dit verschilt per verzekeraar en per polis. Bij een WA Beperkt Casco autoverzekering wordt alleen ruitschade door wegwerkzaamheden vergoed, bijvoorbeeld door steentjes die opspringen. Bij een WA autoverzekering valt er helaas niks te claimen.

Claimen bij de wegbeheerder

Wanneer u kunt aantonen dat de wegbeheerder aansprakelijk is kunt u de schade door wegwerkzaamheden of een slecht wegdek verhalen op de wegbeheerder. Echter gebeurt dit weinig doordat het moeilijk aantoonbaar is dat de wegbeheerder nalatig is geweest. Wanneer er bijvoorbeeld waarschuwingsboren of wegversperringen zijn dan voldoet de wegbeheerder aan de eisen en is deze niet aansprakelijk.

Hulp bij de claim

Bij een All Risk autoverzekering heeft u geen omkijken bij de claim, dit regelt de verzekeraar. U dient de claim in en de verzekeraar zal vervolgens bepalen of de schade verhaalbaar is op de wegbeheerder. Met een WA of WA Beperkt Casco zult u zelf de claim in moeten dienen in het geval dat u de wegbeheerder aansprakelijk wilt stellen. Op de website van Rijkswaterstaat kunt u gemakkelijk opzoeken wie de verantwoordelijke wegbeheerder is. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunnen zij u toch mogelijk ondersteunen gezien hierbij de juridische kosten gedekt zijn.