Autoverzekering en een no-claimbeschermer

blogplaatjeBent u van plan om een autoverzekering af te sluiten? In dat geval komt u voor een aantal keuzes te staan. Naast de basisdekking zijn er diverse aanvullende verzekeringen waarmee u de autoverzekering kunt uitbreiden. De no-claimbeschermer is onder andere een aanvullende verzekering die u bij sommige verzekeringsmaatschappijen kunt afsluiten.

Wat is de no-claimbeschermer

No-claim staat voor een korting die u kunt krijgen op de premie. Elk jaar dat u schadevrij rijdt worden uw aantal schadevrije jaren hoger en is het mogelijk een hogere no-claim korting te krijgen. De meeste verzekeraars werken met een bonus/malus ladder. Dit is een ladder waarop u stijgt indien u schadevrij rijdt en daalt indien u een schade claimt. Bij elke trede is een kortingspercentage en dit wordt ook wel de no-claim korting genoemd.

Echter wanneer u een schade claimt daalt u op de bonus/malus ladder, dit resulteert in een toeslag op de premie. Middels de bonus/malus ladder kunt u voorkomen dat u geen toeslag op de premie krijgt. U mag namelijk één keer per jaar een schade claimen, zonder dat dit invloed heeft op de positie op de bonus/malus ladder, nog op de premie. Let echter wel goed op dat dit gewoon invloed heeft op uw schadevrije jaren. Indien u over wilt stappen naar een andere verzekeraar wordt er enkel gekeken naar uw schadevrije jaren en niet naar de korting en/of positie die u bij uw oude verzekeraar op de bonus/malus ladder kreeg. Het kan dus een nadelig effect geven indien u een overstap zou willen maken.

Geschikte keuze?

Indien u veel schadevrije jaren heeft en u wilt blijven profiteren van de korting bij de desbetreffende ook wanneer u een schade claimt, dan is het verstandig na te denken over de keuze of een no-claim beschermer geschikt voor u is. Houd er alleen wel rekening mee dat u hierdoor niet meer de volledige vrijheid heeft om over te stappen. De nieuwe verzekeraar kijkt enkel naar uw schadevrije jaren, waardoor u de opgebouwde korting die u middels de no-claim beschermer behouden had kunt verliezen.