Zwarte lijst en autoverzekering

zwarte-lijst
Wanneer u in de zwarte lijst terecht komt om wat voor reden dan ook dan kan het een moeilijke opgave worden om een autoverzekeraar te vinden die u wilt verzekeren. De zwarte lijst is een lijst welke geregistreerd staat in het systeem vertrouwelijke mededelingen en malusregistratie.

Doelgroep zwarte lijst

Er zijn diverse redenen waardoor u in het systeem geregistreerd kunt staan. Dit kan bijvoorbeeld doordat u zich in een maluspositie bevind, dit betekend dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft. Maar het kan ook zijn dat u in een onverzekerde auto heeft rondgereden en aansprakelijk bent bevonden aan een schade. Of wanneer er door een rechter een ontzegging is gedaan van de rijbevoegdheid. Daarnaast kan het zo zijn dat u bepaalde afspraken niet bent nagekomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wanbetaling. Of u kunt terecht komen op de zwarte lijst wanneer u misbruik heeft gemaakt van de verzekering bijvoorbeeld door te frauderen.

Hoe lang op de zwarte lijst

Wanneer u op de zwarte lijst terecht komt zult u hierop vijf jaar blijven staan, behalve wanneer dit vanwege een maluspositie is, in dit geval blijft de registratie 15 maanden geldig. Verzekeraars geven aan de stichting Centraal Informatie Systeem de registraties door of ze kunnen deze laten verwijderen, tussenpersonen hebben deze bevoegdheden niet. Vind u dat u onterecht op de lijst staat dan kunt u een verzoek tot correctie indienen bij CIS.

Autoverzekering afsluiten met een zwarte lijst registratie

Veel autoverzekeraars accepteren geen klanten welke een zwarte lijst registratie hebben, in enkele gevallen wel nog klanten met een lichte malusregistratie. Wanneer u wel een verzekeraar vind die u wilt verzekeren dan zal dit tegen een forse premie zijn. Overigens is er ook een verzekeraar genaamd Rialto Verzekeringen de Vereende die sowieso alle klanten accepteert, maar wel tegen een behoorlijk hoge premie.