Autoverzekering en geen acceptatie

geen-acceptatie

Autoverzekeraars kennen geen acceptatieplicht ondanks dat elke auto eigenaar in Nederland verplicht is een autoverzekering af te sluiten. Indien de verzekeraar u een hoog risico vindt kan dit een reden zijn u niet als klant te accepteren.

Redenen geen acceptatie

De verzekeraar kan besluiten u niet als nieuwe klanten te accepteren, dit kan zijn vanwege onder andere de volgende redenen:

  • Uw leeftijd: sommige verzekeraars accepteren geen jongere of oudere bestuurders.
  • Uw voertuig: indien u bijvoorbeeld een dure sportauto rijdt en een beginnende bestuurder bent kan dit problemen opleveren bij het aanvragen van een autoverzekering.
  • Gereden schades: indien u in het verleden meerdere malen schades heeft gereden kan de verzekeraar u als een hoog risico aanmerken.
  • Negatief aantal schadevrij jaren: sommige verzekeraars accepteren geen nieuwe klanten indien zij een negatief aantal schadevrije jaren hebben.
  • Ingenomen rijbewijs: indien uw rijbewijs is ingenomen heeft u een rijontzegging gekregen en ook dit kan een reden zijn om u niet te accepteren.
  • Strafrechtelijk verleden: bij een strafrechtelijk verleden bijvoorbeeld wanneer u een strafblad heeft.
  • Wanbetaling: bij wanbetaling wordt een melding gemaakt en hierdoor kan uw verzekeraar de autoverzekering opzeggen.

Indien de verzekeraar u niet wilt accepteren zullen zij dit aan u melden, ook zullen ze u helpen bij het vinden van een andere autoverzekering. U bent wel verplicht de aanvraag naar volledige eerlijkheid in te vullen en niet zaken achterwege te laten. Indien u dit doet zal dit geregistreerd worden en dit kan ook voor een nieuwe verzekeraar een reden zijn u niet te accepteren.

Hoog risico verzekeraars

Indien u met geen mogelijkheid een ‘reguliere’ verzekeraar kunt vinden kunt u terecht bij verzekeraars die klanten accepteren met een hoog risico, denk hierbij aan Rialto Verzekeringen. Zij hebben een ruimer acceptatiebeleid, echter ook wel een veel hogere premie.