Schadevrije jaren niet onbeperkt geldig

schadevrije-onbeperkt-geldig
De schadevrije jaren van een autoverzekering helpen de nominale premie flink te drukken, waardoor de polis in de praktijk voordeliger uit zal vallen. Stopt u met autorijden en heeft u daarom tijdelijk geen autoverzekering meer? Houd er rekening mee dat de schadevrije jaren niet onbeperkt geldig zijn. Het is daarom van belang om binnen de termijn van een jaar weer een autoverzekering af te sluiten of de polis tijdelijk stop te zetten door deze op te schorten.

Schadevrije jaren één jaar geldig

Na het beëindigen van een autoverzekering zijn de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd nog één jaar geldig. Dat is de periode die de overheid redelijk acht om er vanuit te gaan of u nog gebruik wilt maken van een auto op de openbare weg. Is dat langer dan een jaar niet het geval? Dan zullen ook de schadevrije jaren verlopen, waardoor u die opnieuw op dient te bouwen zodra u weer gaat rijden. Dat kan een flinke korting op de premie kosten, aan de hand van de no-claim korting. Het is daarom van belang om op voorhand goed na te denken over het beëindigen of opschorten van de autoverzekering. Deze tweede optie leidt tot een veel langere geldigheid van de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd.

Verzekering opschorten en schadevrije jaren

Besluit u de autoverzekering niet op te zeggen, maar schort u die op? Dit is het tijdelijk stopzetten van de verzekering, waardoor u geen premie meer hoeft te betalen. De polis blijft aan de andere kant wel actief, waardoor de schadevrije jaren nog 3 jaar geldig blijven. Het leidt ertoe dat u binnen die periode van 3 jaar weer gebruik kunt maken van de jaren die u had opgebouwd. De periode is drie keer langer dan wanneer u de verzekering zou opzeggen. Het is wat dat betreft de moeite waard om bij het stopzetten of opzeggen na te denken over de toekomst van uw autoverzekering.