Even je auto door de wasstraat halen is een fluitje van een cent. Na een uitgebreide reiniging hoopt u weer trots met de auto de straat op te kunnen. Uw brandschone auto heeft door wasbeurt echter een flinke kras of deuk opgelopen. Verschillende factoren bepalen of uw autoverzekering de schade in de wasstraat dekt.
Verantwoordelijkheid bij schade
Ten eerste is het de vraag of u zelf de schade heeft veroorzaakt, of dat het personeel verantwoordelijk is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw voertuig niet geschikt is voor de wasstraat. Niet elke wasstraat kan bijvoorbeeld een groot voertuig aan. Of u vergeet uw antenne naar beneden te schuiven, waardoor deze afbreekt. Als u toch bent doorgereden na waarschuwingen van het personeel, bent u zelf aansprakelijk voor de schade. Een WA-verzekering vergoedt dan niets. In dit soort gevallen verzekerd met een volledig casco, de All-risk. Hierbij wordt ook de schade wordt vergoed die u zelf hebt veroorzaakt.
BOVAG
In sommige gevallen bent u niet verantwoordelijk voor de schade in de autowasstraat. De wasstraat kan bijvoorbeeld door technische mankementen vastlopen. Ondanks het bordje ‘gebruik op risico’ kunt u eventuele schade op de eigenaar van de wasstraat verhalen. Dit soort bordjes vindt u meestal bij wasstraten die niet bij de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders (BOVAG) zijn aangesloten. Volgens de voorwaarden van de BOVAG kunt u bij schade in de wasstraat een vergoeding krijgen tot 4500 euro.
Bewijsmateriaal
Een wasstraat aansprakelijk stellen voor de schade is in de praktijk niet gemakkelijk. U dient goede bewijzen te hebben om aan te tonen dat u geen schuld heeft. Maak daarom direct foto’s van de schade aan uw voertuig. Praat daarnaast met het personeel over hoe het mogelijk is dat uw auto beschadigd is geraakt. Ook eventuele getuigen zijn belangrijk wanneer u een schadevergoeding eist. Vul tenslotte een correct schadeformulier in.