Autoverzekering en medicijnen

Autoverzekering-en-medicijnen
Wanneer u medicatie gebruikt voor gezondheidsklachten, is het verstandig om niet de weg op te gaan. Jaarlijks overlijden honderden mensen in het verkeer onder invloed van medicijnen. Bij een ongeval kan het gebruik van medicatie van invloed zijn op uw autoverzekering.

Wees geen gevaar op de weg

Op de weg is het belangrijk om goed te kunnen anticiperen op de rest van het verkeer. Het gedrag van fietsers en voetgangers is soms onvoorspelbaar. Zware pijnstillers beoordelen echter uw vermogen om snel te kunnen reageren. Sommige medicatie hebben op het doosje een gele of rode waarschuwingssticker waarop staat dat u bij gebruik niet de weg op mag. Wanneer u het niet zeker weet, kunt u altijd contact opnemen met de huisarts. Het is onverstandig om te rijden met slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, oogdruppels en medicijnen voor hoge bloeddruk. U gaat er bijvoorbeeld wazig van kijken of bent minder geconcentreerd. Mogelijk zijn de bijwerkingen nog veel ernstiger, daarom is het van belang dat u de gebruikersvoorschriften naleeft.

Vind een alternatief

Stapt u toch in de auto en veroorzaakt u een ongeluk, dan bent u zelfs strafbaar. De verzekeraar kan beslissen dat u niet rijvaardig was en keert geen vergoeding uit. Het is immers uw eigen verantwoordelijkheid. Soms is de auto echter onmisbaar, bijvoorbeeld als u moet werken. In dat geval heeft u verschillende alternatieven. U kunt de huisarts bijvoorbeeld vragen om andere (minder zware) medicatie of wellicht een lagere dosis. Bijzonder genoeg is er ook medicatie dat een positieve invloed heeft op uw concentratievermogen. Denk bijvoorbeeld aan autisme of ADHD. Zonder medicijnen rijden personen met dit soort aandoeningen juist veel gevaarlijker.

Beoordeling door het CBR

Een andere optie is om een beoordeling aan te vragen via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Via de website kunt u een vragenlijst over uw gezondheid invullen. Het CBR beoordeelt vervolgens of u mag deelnemen aan het verkeer. Bij twijfel is het mogelijk dat u een testrit in de auto moet maken. Beoordeelt het CBR uw rijvaardigheid positief, dan bent u niet meer strafbaar als er een ongeval plaatsvindt.