Rijden zonder licht en dekking

zonder-licht
Rijden zonder licht is niet toegestaan. U bent verplicht om goede verlichting te voeren, zodra u de openbare weg op gaat. En om in aanmerking te komen voor dekking door de autoverzekering is het belangrijk dat u netjes voldoet aan de verplichtingen aan uw auto. Het betekent dat u verplicht bent om goede verlichting te voeren, indien u gebruik wilt kunnen maken van de autoverzekering. Aan de andere kant is het aan de verzekeraar om aan te tonen dat u daar eventueel niet aan zou hebben voldaan. Dat betekent in de praktijk dat het lastig is om aan te tonen dat u reed zonder licht.

Verplicht als u de weg op gaat

Andersom is het verstandig om ervoor te zorgen dat u goede verlichting voert, op het moment dat u de weg op gaat. Is dat helaas niet gebeurt en raakt u betrokken geraakt bij een ongeval? Dan hangt het van de situatie af hoe dat uitpakt met de autoverzekering. Indien u degene bent die iemand aanrijdt kunt u niet zomaar gebruik maken van uw polis. Tenminste, als de verzekeraar kan aantonen dat u zonder verlichting reed bent u niet verzekerd. Kan de verzekeraar dat niet aantonen? Dan kunt u wel rekenen op vergoeding van de schade. En wordt u aangereden door iemand anders? Indien die partij (via getuigen) kan aantonen dat u zonder verlichting reed kunt u niet automatisch rekenen op vergoeding van de schade.

Rijden zonder licht: geen dekking door de autoverzekering

Rijden zonder licht is wat dat betreft een groot risico. Zowel binnen het verkeer zelf als met betrekking tot de dekking door de autoverzekering. Zorg er daarom voor dat de verlichting goed werkt, op het moment dat u de weg opgaat. Dat voorkomt problemen en zorgt ervoor dat u gewoon gebruik kunt maken van de polis die u heeft afgesloten.