Autoverzekering: Gevolgen verlopen APK

blogplaatjeRijdt u een auto van een paar jaar oud, of wordt het langzaam aan een echte klassieker? Dan is de kans groot dat u uw auto regelmatig dient te keuren. We werken in Nederland met de APK, de Algemene Periodieke Keuring. Tijdens de keuring kijkt de garage naar een aantal belangrijke punten van de auto, om na te gaan of deze nog op een veilige manier de weg op kan. U dient uw auto in veel van de gevallen ieder jaar te laten controleren. U krijgt daar een brief vanuit het RDW over, dus zorg ervoor dat uw APK niet verloopt.

Oorzaak van het ongeval

Op het moment dat uw APK verlopen is kan een verzekeraar weigeren om de kosten van de schade uit te keren, indien u schuld heeft aan een ongeval. Raakt u bijvoorbeeld betrokken bij een ongeval, als gevolg van de spekgladde banden waar u mee rond rijdt? Of blokkeerden de remmen en was uw verlichting slecht? Dan kan de verzekeraar stellen dat u tijdens het ongeval niet verzekerd was, u was niet door de APK-keuring gekomen, waardoor u de weg eigenlijk niet op had gemogen.

De APK had de aanrijding kunnen voorkomen, waardoor de verzekeraar de verantwoordelijkheid bij u neer kan leggen.

Verkeersveiligheid in gevaar

Houd er daarnaast rekening mee dat u de verkeersveiligheid voor u en anderen moedwillig in gevaar brengt op het moment dat u uw auto niet APK laat keuren. Het is een verplichte keuring welke wettelijk is vastgesteld voor voertuigen die ouder zijn dan 3 jaar wanneer het LPG of diesel betreft en 4 jaar bij benzine of elektrische auto’s.

Vanaf dat moment dient u uw auto regelmatig na te laten kijken. Dit hoeft maar een paar tientjes te kosten, waardoor het een uitstekende investering in de volledige verkeersveiligheid is. Zorg ervoor dat u de keuringen op tijd uit laat voeren, zodat u op een veilige manier de weg op kunt.