Autoverzekering en aanrijding met wild

Autoverzekering-aanrijding-wild
Ieder jaar vinden er ongeveer 5.500 aanrijdingen met wild plaats. Het is behoorlijk schrikken als er plotseling een hert of ree voor uw auto verschijnt. Tot de slachtoffers behoren ook hazen, egels, konijnen en huisdieren. Soms is het niet meer mogelijk om de dieren te ontwijken. Uw auto kan er behoorlijke schade van oplopen. De kosten van een aanrijding met groot wild kunnen soms wel oplopen tot duizenden euro’s.

Verschillende verzekeringen

Het ligt aan uw autoverzekering of deze een aanrijding met wild vergoedt. Beperkt casco of allrisk verzekeringen dekken alle schade die een botsing met bijvoorbeeld een ree veroorzaakt. Een WA verzekering is een ander verhaal. Hierbij bent u alleen verzekerd voor schade die u anderen berokkent. Bovendien gebeurt het vaak dat u in een fractie van een seconde uitwijkt voor een overstekend dier. Dit is een normale menselijke reactie, maar als u daardoor tegen een boom aanrijdt is dat in principe uw eigen verantwoordelijkheid.

Na het ongeval

Omdat overstekend wild geen eigenaar heeft, bent u na het ongeval de enige die aansprakelijk kan worden gesteld. In dat geval kunnen de schadekosten dus behoorlijk oplopen. Na het aanrijden van een wild dier dient u contact op te nemen met uw verzekeraar. Ook is het verstandig om een schadeformulier in te vullen. Vul dit zo precies mogelijk in, en maak foto’s van de schade als bewijs. Zo is het voor uw verzekeraar mogelijk om de precieze schade vast te stellen.

Aanrijding met huisdieren

Het kan ook voorkomen dat u een hond of kat aanrijdt die plotseling de weg overschieten. Daarbij gelden andere regels dan wild. Huisdieren hebben namelijk wel een eigenaar. In de Nederlandse Verkeerswegenwet is vastgelegd dat het baasje verantwoordelijk is voor zijn of haar huisdier, en dus de schade moet vergoeden. Wanneer u beperkt casco of allrisk verzekering heeft, kunt u bij uw autoverzekeraar terecht. In het geval van een WA-verzekering moet u het baasje van het aangereden dier aansprakelijk stellen.