Autoverzekering en aanrijding voetganger

voetganger-autoverzekeringBinnen iedere autoverzekering geldt een aparte regel voor aanrijdingen met voetgangers. De wet zegt ons dat mensen die een motorvoertuig besturen meer risico lopen op schade, omdat zij gebruik maken van een zwaar en snel voertuig. Voetgangers hebben dit niet en daarom worden zij door de wet gezien als zwakkere deelnemers in het verkeer. Dit zorgt voor een speciale regeling binnen de autoverzekeringen voor het geval van een aanrijding met een voetganger.

De bestuurder is aansprakelijk

Wanneer u als bestuurder een aanrijding met een voetganger heeft, dan wordt u voor minimaal 50 procent aansprakelijk gehouden voor de schade die de voetganger hierbij oploopt. U heeft immers een voertuig. U bent dus aansprakelijk voor de schade van de voetganger, ook wanneer niet kan worden bewezen dat u daadwerkelijk schuld heeft aan het ongeval.

Leeftijd voetganger

De leeftijd van de voetganger speelt een belangrijke rol in de aansprakelijkheid van de automobilist. Dat klinkt gek, maar dit is nu eenmaal een regel. Wanneer de voetganger een kind van onder de 14 jaar betreft dan bent u voor de volle honderd procent aansprakelijk als automobilist. Ook al kunt u eigenlijk niets doen aan het ongeval en het kind dit veroorzaakte. Wanneer de voetganger ouder dan 14 jaar is dan ligt dit weer anders en bent u voor minimaal 50 procent aansprakelijk. Is het ongeval uw schuld, dan uiteraard voor de volle honderd procent. Maar wanneer u kunt bewijzen dat de schuld bij de voetganger ligt dan bent u voor 50 procent aansprakelijk.

Sommige automobilisten zullen het niet eerlijk vinden dat de aansprakelijkheid of gedeeltelijke aansprakelijkheid ook bij hen ligt wanneer zij niet schuldig zijn, echter is deze regel ingebracht om voetgangers te beschermen gezien zij nou eenmaal een kwetsbare doelgroep zijn.