Aanrijding op eigen terrein en autoverzekering

aanrijding-terrein
Heeft u een eigen terrein, bijvoorbeeld een grote oprit of een grote carport waar meerdere auto’s in passen? Dan kan het gebeuren dat er op uw terrein schade ontstaat van de ene auto aan de andere auto. Indien een ander persoon deze schade aan uw auto veroorzaakt dan kan dit op de WA autoverzekering van deze persoon verhaalt worden. Maar hoe zit het wanneer u deze schade aan een andere auto veroorzaakt? Dan is het afhankelijk van of deze auto ook van u is of dat het voertuig van iemand anders is.

Auto van iemand anders

Er staat een voertuig van iemand anders op uw terrein en u vertrekt met uw auto en maakt per ongeluk schade, is deze schade dan vergoed? Het antwoord is ja omdat u schade toegebracht heeft aan iemand anders en hiervoor vindt dekking plaats vinnen de WA dekking van uw autoverzekering. Of dit nou gebeurt bij de supermarkt, op de weg of op uw eigen terrein, schade aan een ander wordt bijna altijd vergoed.

Auto van uzelf

Wanneer de auto van uzelf is wordt het een ander verhaal. U maakt met uw ene auto schade aan uw andere auto op uw eigen terrein, het kan zomaar gebeuren met uit of in parkeren. Dit wordt niet gedekt binnen de WA dekking van uw autoverzekering, gezien schade aan eigen spullen niet verzekerd zijn.

Desondanks zijn er een behoorlijk aantal verzekeraars die een sistercar clausule bieden. Door deze clausule is de schade die u veroorzaakt met uw ene auto aan uw andere auto wel gedekt. Hoe uitgebreid deze dekking binnen deze clausule is verschilt ook weer per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden alleen de schade wanneer deze botsing op de openbare weg plaatsvind, maar sommige ook wanneer de schade op het eigen erf is ontstaan. Of er een regeling is en wat deze precies inhoud staat altijd vermeld in de voorwaarden.