Ruitschade en dekking autoverzekering

autoverzekering-ruitschade

Indien u ruitschade oploopt is het van belang goed de polisvoorwaarden van uw autoverzekering raad te plegen om te zien wat de precieze dekking met betrekking tot ruitschade is. Er zijn twee soorten ruitschades, het bekende sterretje in de ruit en een barst welke niet repareerbaar is en waarbij de gehele ruit vervangen dient te worden. Afhankelijk van de dekking en het soort ruitschade zal de verzekeraar de kosten vergoeden.

Eigen risico

Bij een WA beperkt casco en WA volledig casco dekking wordt ruitschade doorgaans vergoedt. Echter dient u de polisvoorwaarden te bekijken om te zien of er een eigen risico van kracht is. Het kan zijn dat u bij ruitschade dus zelf een bedrag moet betalen, veelal gebeurt dit alleen wanneer de gehele ruit vervangen dient te worden. Bij sommige verzekeraars geldt in dit geval wel wanneer u kiest voor een aangesloten schadeherstelbedrijf waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt dat het eigen risico gehalveerd wordt.

Ook is er bij de meeste autoverzekeraars een eigen risico van kracht indien u niet kiest voor een aangesloten schadeherstelbedrijf bij een sterretje in de vooruit. Daarom is het van belang dat u ruitschade niet zomaar laat repareren, maar eerst goed de polisvoorwaarden doorkijkt. Vaak worden er bij supermarkten of benzinestations ruitreparaties aangeboden, deze worden in de meeste gevallen door de verzekeraar dus niet volledig gedekt. Het is toch zonde dat u een gedeelte zelf moet betalen door het eigen risico, terwijl dit ook kosteloos bij een ander bedrijf had gekund.

Schadevrije jaren en ruitschade

Bij het claimen van ruitschade hoeft u zich geen zorgen te maken om uw schadevrije jaren, deze blijven gewoon hetzelfde. Uiteraard blijft uw positie op de bonus/malus ladder ook hetzelfde en daardoor uw opgebouwde no-claimkorting ook hetzelfde.