Eigen risico autoverzekering

blogplaatjeAls u een autoverzekering afsluit komt de term eigen risico ongetwijfeld naar voren. In geval van schade is het eigen risico het bedrag wat voor rekening is van de verzekeringsnemer. Mocht u schade oplopen, dan dient u dit bedrag uit eigen middelen te voldoen. Het resterende bedrag wordt dan vergoedt door de verzekeraar.

Verzekeraars

Verzekeraars hanteren een verschillend bedrag, bij sommige verzekeraars heeft u standaard geen eigen risico, maar andere hanteren wel een eigen risico. Ook krijgt u bij sommige verzekeraars de keuze hoe hoog u het eigen risico wilt hebben.

Bijvoorbeeld FBTO hanteert standaard een eigen risico van € 150,-, maar geeft u de keuze dit bedrag te verhogen of verlagen. Dit proces heeft ook invloed op de hoogte van de premie. Verlaging is een hogere premie, terwijl verhoging een lagere premie oplevert. Daarnaast zijn er vele autoverzekeraars die aanvullende voorwaarden hanteren, let hier goed op en bekijk de polisvoorwaarden goed door. Het kan zijn dat u geen eigen risico heeft, maar in geval van ruitschade wel.

Of dat een verzekeraar wilt dat u eventuele schade laat repareren bij een herstelbedrijf waar hun afspraken mee hebben gemaakt. Kiest u voor een ander herstelbedrijf, dan wordt er alsnog een eigen risico in rekening gebracht.

Kleine schades zelf betalen

Soms loon het kleine schades zelf te betalen, zeker als u een standaard eigen risico heeft. U bent immers toch al dat bedrag kwijt, de verzekeraar vergoedt enkel het aanvullende bedrag. Heeft u bijvoorbeeld standaard een eigen risico van € 150,- en een schade van € 200,-, dan vergoedt de verzekeraar alleen € 50,-.

Daarnaast heeft het claimen van schades invloed op de schadevrije jaren, wat ook weer kan resulteren in een hogere maandpremie. In het genoemde voorbeeld bent u ongetwijfeld beter af wanneer u de schade uit eigen middelen voldoet.