Eigen risico autoverzekering verhogen

eigen-risico-verhogen
Een deel van de autoverzekeraars werkt met een zogenaamd eigen risico. Wat is een eigen risico precies? Kort gezegd is het eigen risico een vaststaand bedrag dat u zelf moet betalen als u een schadegeval heeft veroorzaakt. Ook als het om een schadegeval gaat waar u zelf niks aan kunt doen kan er sprake zijn van een eigen risico. Zo kan het zijn dat u verzekerd bent voor ruitschade bijvoorbeeld en dat er een barst in uw ruit ontstaat. Het vervangen van de ruit kan al snel honderden euro’s gaan kosten. De verzekeraar zal de kosten betalen, maar het eigen risico betaalt u zelf. Dit is vaak een bedrag van 100, 150 of 250 euro, maar in sommige gevallen kan dit bedrag oplopen tot 1000 euro. Elke verzekeraar mag zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Als u op zoek gaat naar een nieuwe autoverzekering of u wilt gaan overstappen kijk dan altijd naar de hoogte van het eigen risico en laat dit meespelen in uw keuze.

Invloed op de premie

Het eigen risico heeft een invloed op de hoogte van de premie. Zo kan een eigen risico van 0 euro heel interessant klinken, maar wat bent u maandelijks kwijt aan premie? De kans is groot dat een verzekeraar met een eigen risico van 0 euro een hogere premie in rekening brengt. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. U kiest dan bewust voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere premie. Met het hogere eigen risico neemt u een behoorlijke gok, want u weet nooit wanneer u te maken krijgt met een schadegeval. Als het goed uitpakt heeft u straks jarenlang minder premie betaald. Als u echter al snel na uw beslissing om het eigen risico te verhogen te maken krijgt met een schade bent u minder fortuinlijk. De vraag “Is het verstandig mijn eigen risico te verhogen?” blijft dan ook een lastige vraag.

Totaalschade

Wanneer u het eigen risico verhoogt dient u ook rekening te houden met dat u minder uitgekeerd krijgt bij totaalschade. Want bij totaalschade wordt er een berekening gemaakt van wat u uitgekeerd krijgt, standaard is dit de dagwaarde en enkele verzekeraars hebben hier speciale regelingen voor. Maar zodra het bedrag vastgesteld is wordt er eerst nog even het eigen risico afgetrokken. Bij een extreem hoog eigen risico van 1000 euro betekend het dan ook dat u bij totaalschade 1000 euro minder uitgekeerd krijgt.