Het nieuwe bonus/malus systeem

nieuwe-bonus
Per 1 januari is er sprake van een nieuw bonus/malus systeem voor autoverzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars wil er daarmee voor zorgen dat er meer uniformiteit ontstaat, iets dat de duidelijkheid voor consumenten moet vergroten. We zetten de regels voor het nieuwe bonus/malus systeem in 2016 voor u op een rij.

Nieuwe regels voor terugval

Vanaf 1 januari 2016 kunt u bij iedere verzekeraar tot maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Ieder jaar dat u geen schade claimt bouwt u er één op. Claimt u een schade? Op basis van het nieuwe bonus/malus systeem per 2016 valt u standaard 5 schadevrije jaren terug. Heeft u meer dan 15 schadevrije jaren? Dan valt u na een claim standaard terug naar 10 schadevrije jaren. U kunt na verschillende schades maximaal uitkomen op -5 schadevrije jaren. Op basis van het bonus/malus systeem per 2016 betaalt u bij de meeste verzekeraars dan een behoorlijke premie, hoger dan de nominale premie bij 0 schadevrije jaren.

Schades vrij van het nieuwe bonus/malus systeem

Er zijn per 1 januari 2016 bovendien een aantal schades uitgesloten van het bonus/malus systeem, ook dit is nu hetzelfde bij alle autoverzekeraars. U valt bijvoorbeeld niet terug wanneer er sprake is van ruitschade, brandschade, stormschade of hagelschade. Rijdt u schade door een aanrijding met een wild dier of is er sprake van inbraakschade of joyriding? Net als bij schade ontstaan door diefstal, een luchtvaartuig of het vervoer van gewonde personen hoeft u geen rekening te houden met de terugval in schadevrije jaren.

Het nieuwe bonus/malus systeem per 2016 moet zorgen voor meer duidelijkheid. De verzekeraars hanteren nog altijd eigen bonus- en maluspercentages, wat het interessant houdt om de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.