Eigen risico afkopen


Het eigen risico staat voor het bedrag dat u per schadeclaim zelf moet betalen, dit deel wordt dan ook niet vergoedt binnen de autoverzekering. De hoogte van het eigen risico wordt door de verzekeraar vastgesteld, soms betreft dit standaard 0,- in dit geval hoeft u nooit een gedeelte van de schade zelf te betalen. Maar als dit bijvoorbeeld 150 euro betreft moet u de eerste 150 euro zelf betalen en wordt het resterende bedrag door de verzekeraar bijgelegd. Maar misschien wilt u helemaal geen gedeelte zelf betalen, maar heeft u wel een standaard eigen risico? In dit geval is het wellicht voor u een goede optie om het eigen risico af te kopen.

Wat houdt het eigen risico af kopen in?

Als u besluit het eigen risico af te kopen, dan betekend dit dat u in het vervolg niet meer een gedeelte van de schade zelf hoeft te betalen. U heeft dan in feite ook geen eigen risico meer. Maar dit houdt wel in dat u meer premie moet gaan betalen, de verzekeraar moet immers ook een groter bedrag uitkeren zodra u een claim indient. Dit berekenen ze dan ook door aan u middels een hogere premie. Het is dus verstandig om goed af te wegen wat voor u het voordeligst is.

Overigens biedt niet elke verzekeraar de optie tot afkopen, soms blijkt dit gewoon niet mogelijk. Daarnaast is het bij sommige verzekeraars ook mogelijk om te verhogen of te verlagen.

Verhogen of verlagen

Naast afkopen kunt u bij sommige autoverzekeraars ook kiezen om het eigen risico te verhogen of te verlagen. Bij verlagen koopt u niet af, gezien afkopen 0 euro betreft. Maar verlagen betekend gewoon een minder hoog bedrag. Door te verlagen betaald u meer premie. Verhogen daarentegen wordt soms ook aangeboden en hierdoor krijgt u een lagere premie. U moet immers bij een claim zelf meer bekostigen en de verzekeraar minder.