Eigen risico en WA autoverzekering

wa
Bij de autoverzekering hoort bijna altijd een eigen risico, dit kan variĆ«ren van 0 tot honderden euro’s. Indien de verzekeringsnemer schade aan zijn eigen voertuig claimt is dit bedrag voor zijn eigen portemonnee, dit bedrag is het eigen risico. Veel consumenten denken dat er ook een eigen risico geldt wanneer zij een schade claimen bij hun WA autoverzekering, dit is absoluut niet het geval.

Waarom geen eigen risico?

Het eigen risico hoeft alleen betaald te worden bij schade aan het eigen voertuig en een WA autoverzekering vergoedt geen schade aan het eigen voertuig, daarom zal er ook nooit geen eigen risico betaald hoeven te worden. De WA autoverzekering dekt alleen schades die u veroorzaakt aan anderen. Wanneer de verzekeraar zou zeggen dat u op deze schade een eigen risico heeft en u dit niet betaald dupeert u de andere betrokkene, dit is dan ook de reden dat er bij een WA schade geen eigen risico geldt.

Heeft u een WA beperkt Casco of WA volledig casco autoverzekering? Dan betaald u alleen het eigen risico zelf wanneer de schade claimt die u heeft aan uw eigen auto. Wordt er alleen de schade geclaimd die u veroorzaakt heeft bij een ander? Dan hoeft u dus niet het eigen risico te betalen, gezien dit onder de WA dekking valt, ook wanneer u een hogere dekking heeft.

Uitsluitingen

Ondanks dat er geen eigen risico is bij een WA autoverzekering betekend dit niet automatisch dat u nooit geen schades zelf geheel of gedeeltelijk hoeft te betalen. In de polisvoorwaarden van uw autoverzekeraar vindt u diverse uitsluitingen dit houdt in dat deze zaken niet verzekerd zijn. Komt u in een dergelijke situatie terecht waarin een uitsluiting geldt dan dient u de schade zelf te bekostigen. Dit gebeurt onder andere wanneer u met alcohol op achter het stuur gaat of met roekeloos rijgedrag. De precieze gevallen verschillen per verzekeraar en dit vindt u dus terug in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

admin