Nieuwwaarderegeling en autoverzekering

blogplaatjeGaat u een autoverzekering afsluiten voor een nieuwe auto die u heeft aangeschaft, of een model dat u tweedehands op de kop heeft weten te tikken? Denk dan eens na over de nieuwwaarderegeling binnen een autoverzekering, aangezien die ervoor zorgt dat u in het geval van een total-loss verklaring toch een nieuwe vergelijkbare auto aan kunt schaffen.

De autoverzekeringen zonder nieuwwaarderegeling zullen over het algemeen de dagwaarde van uw auto uitkeren wanneer deze niet meer gerepareerd kan of zal worden. Deze waarde ligt vaak lager dan de marktwaarde van vergelijkbare auto’s, waardoor u niet zomaar een nieuw exemplaar aan kunt schaffen.

Werking van de nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling binnen de autoverzekering wordt over het algemeen voor een paar jaar afgesproken (1-3). Tijdens die periode zal de verzekeraar u de nieuwwaarde van de auto uitkeren, op het moment dat uw auto total-loss verklaard wordt.

Dat gebeurt op het moment dat uw auto niet meer gerepareerd kan worden, of de kosten van een reparatie hoger uit zullen vallen dan de waarde van de auto op dat moment. De nieuwwaarderegeling binnen de autoverzekering zorgt ervoor dat u een nieuw vergelijkbaar exemplaar aan kunt schaffen, zonder dat u er (veel) geld bij hoeft te leggen.

Nieuwwaarderegeling voor tweedehands auto’s

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een nieuwwaarderegeling af te sluiten voor tweedehandsauto’s, bijvoorbeeld bij een autoverzekeraar als FBTO. Men zal u dan de waarde uitkeren die u voor de auto betaald heeft, wanneer u binnen de gestelde termijn te maken krijgt met een total-loss verklaring van uw auto.

Het is verstandig om een dergelijke regeling binnen uw autoverzekering op te nemen wanneer u niet het geld heeft om zomaar een vergelijkbaar model aan te schaffen door er een (flink) bedrag bij te leggen. U zorgt er met de nieuwwaarderegeling binnen de autoverzekering als het ware voor dat u de zekerheid heeft dat u ook na een ongeval de beschikking blijft houden over een auto.