Malusregistratie: hoe werkt dat?

Malusregistratie
Last van een malusregistratie voor de autoverzekering? Of heeft u een negatief aantal schadevrije jaren en bent u benieuwd wat dat betekent voor de premie? Verzekeraars werken voor de autoverzekering met een bonus- en malussysteem. Dat betekent in de praktijk dat u een korting krijgt bij schadevrije jaren, maar dat u extra premie betaalt als u teveel schades claimt.

Bonus en malus: wat zijn dat? Verzekeraars hanteren een ‘ladder’, waarop u kunt klimmen en dalen. Op het moment dat u een jaar lang schadevrije rijdt klimt u een plaats op de ladder. Claimt u aan de andere kant een schade? Dan daalt u 4 – 6 treden. Aan de hand van uw positie op de ladder bepalen verzekeraars de korting die u krijgt of de opslag die u dient te betalen.

Stel dat u 5 schadevrije jaren heeft, dan krijgt u vaak al een korting van 70 – 75% op de nominale premie. Heeft u een negatief aantal schadevrije jaren? Dan betaalt u bovenop die nominale premie een opslag. Op die manier willen verzekeraars voorkomen dat mensen teveel kleine schades claimen. Daarnaast is het een stimulans om schadevrij te rijden en daarmee korting op de premie op te bouwen.

Voordeel bij een negatief aantal schadevrije jaren

Heeft u een malusregistratie? Dan betaalt u een hogere premie, als het gevolg van de ingediende claims bij de autoverzekering. Er bestaan echter verzekeraars die zich hier specifiek op richten. Zij bieden de mogelijkheid om een voordelige polis af te sluiten, ondanks het feit dat u geen schadevrije jaren heeft.

Het is bij een malusregistratie verstandig om specifiek op zoek te gaan naar verzekeraars die daarmee werken. Op die manier voorkomt u dat u een te hoge premie betaalt. Zodra u weer schadevrij rijdt gaat de malus er snel af en heeft u weer de mogelijkheid om bonus op te bouwen. En eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar.