Autoverzekering en economisch total loss

economisch total loss
De auto economisch total loss en benieuwd wat de autoverzekering voor u kan betekenen? In het geval van economisch total loss zouden de kosten voor herstel hoger oplopen dan de dagwaarde van de auto. De verzekeraar kiest er dan voor om de dagwaarde van de auto uit te keren en die vervolgens als verloren te beschouwen. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat u vanaf dat moment geen auto meer heeft. De dagwaarde van uw huidige auto is over het algemeen niet voldoende om daar een nieuwe voor terug te kopen. Het betekent in de praktijk dat er geld bij zal moeten om dezelfde auto te kunnen rijden.

Herstelkosten hoger dan de dagwaarde

Benieuwd wanneer er sprake is van economisch total loss? Zodra u te maken krijgt met een hevige aanrijding of andere vorm van schade zal een garagebedrijf daar naar kijken. De garage berekent de kosten om de auto te herstellen. Komen die hoger uit dan de dagwaarde van de auto? Dan is er sprake van economisch total loss. Het is niet meer mogelijk om de auto te laten herstellen, omdat de verzekeraar er dan liever voor kiest om de dagwaarde uit te keren.

Met name bij oude auto’s is er snel sprake van economisch total loss. Dat ligt dan niet per se aan de hoge herstelkosten, maar eerder aan de lage dagwaarde van de auto.

Geld bijleggen bij de uitkering door de autoverzekering

Houd er rekening mee dat u met de dagwaarde van de auto geen vergelijkbaar model terug kunt kopen, zeker niet als u een nieuwere wenst. Dat betekent dat u er geld bij zal moeten leggen ten opzichte van de uitkering door de autoverzekering. Bij economisch total loss kan dit daarom flink in de papieren lopen.