Total loss

Total-loss
Een autoverzekering afgesloten en nu te maken met total loss? Dat is ontzettend vervelend, omdat dit betekent dat de auto helaas niet meer gemaakt kan worden. Overigens kan dat twee verschillende redenen hebben. We onderscheiden technisch total loss en economisch total loss. In de beide gevallen zal de verzekeraar over het algemeen de dagwaarde van de auto uitkeren. In sommige gevallen is er sprake van de nieuwwaarde of een andere regeling. Houd er in alle andere gevallen rekening mee dat de dagwaarde nooit genoeg is om er een vergelijkbare auto van terug te kunnen kopen.

Technisch of economisch total loss

We onderscheiden twee vormen van total loss. Dat maakt voor het resultaat echter niet uit, want in de beide gevallen kunt u de auto niet meer laten repareren. Bij technisch total loss ziet de garage geen kans meer om de auto te herstellen. Deze is dusdanig beschadigd dat het niet meer zal lukken om die als veilige wagen op de weg te zetten. De andere vorm noemen we economisch total loss. Het is dan nog wel mogelijk om de auto in technische zin te repareren.

Economisch heeft dat echter geen zin meer. De kosten van de reparatie zouden hoger uitkomen dan de dagwaarde. De autoverzekering kiest er dan voor om de auto total loss te verklaren en de dagwaarde uit te keren.

Dagwaarde of nieuwwaarde van de auto

Die dagwaarde van de auto is vaak lager dan het bedrag dat u nodig heeft om een vergelijkbare auto terug te kunnen kopen. Wat dat betreft zal total loss binnen de autoverzekering bijna altijd leiden tot een situatie waarin er geld bij moet om een vergelijkbare auto terug te kunnen kopen. De enige uitzondering daarop is een nieuwwaarderegeling. In dat geval krijgt u de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. Dat bedrag kunt u dan gebruiken om weer een nieuwe auto te kopen.