Dagwaarde en autoverzekering

dagwaarde
De dagwaarde en de autoverzekering hebben veel met elkaar te maken. De dagwaarde van de auto staat voor de waarde van de auto op dit moment. Is de auto al een paar jaar oud? Dan is de auto inmiddels minder waard geworden. Dit heeft te maken met afschrijving op basis van het aantal gereden kilometers, de leeftijd en enkele andere factoren.

Hoe bepaalt de verzekeraar de dagwaarde?

Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde om aan te geven wat de verzekerde auto op dit moment nog waard is. Om tot een berekening te komen maakt de verzekeraar gebruik van een aantal verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld van belang hoeveel kilometer de auto inmiddels heeft gereden. Per kilometer wordt de auto een beetje minder waard. Dat heeft te maken met de slijtage die er in de auto plaatsvindt, waardoor deze steeds een beetje minder zal presteren.

Daarnaast is het voor de dagwaarde van de auto van belang hoe oud deze is en wat de staat van het onderhoud is. Een goed onderhouden auto heeft een hogere waarde dan een verwaarloosd model. Tenslotte kunnen accessoires eventueel bijdragen aan de dagwaarde van een auto.

Wanneer is de dagwaarde voor de autoverzekering van belang?

De dagwaarde van een auto is vooral van belang op het moment dat er sprake is van diefstal of een total-loss situatie. In die gevallen zal de verzekeraar de dagwaarde van de auto uitkeren. Die dagwaarde ligt veelal (een stuk) lager dan de aanschafwaarde of de nieuwwaarde daarvan. Houd daar rekening mee en spaar tijdens de levensduur van de auto dus alvast voor een nieuw model. Op die manier kunt u een gat tussen de uitgekeerde dagwaarde en het benodigde bedrag voor een nieuwe auto voorkomen. Het is daarnaast de moeite waard om regelmatig de dagwaarde van de auto te berekenen