Oorspronkelijke cataloguswaarde en autoverzekering

oorspronkelijke-cataloguswaarde
De oorspronkelijke cataloguswaarde van een auto is van belang voor de autoverzekering. Op basis daarvan zal de verzekeraar berekenen wat de auto op dit moment waard is en welke premie daarbij hoort voor de polis die u wilt afsluiten.

De cataloguswaarde van de auto bestaat uit de totale waarde van de auto, dus inclusief de bpm, de btw en de waarde van eventuele accessoires. Het is de nieuwwaarde van de auto, op basis waarvan de verzekeraar bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om de dagwaarde van de auto te berekenen.

Waarde inclusief btw, bpm en accessoires

De cataloguswaarde van de auto is het totale bedrag van de nieuwwaarde, waarvoor u als het ware een nieuw model zou kunnen kopen. Dat betekent de waarde van de auto inclusief de btw, de bpm en bijvoorbeeld de accessoires die er al in de fabriek bij werden geleverd. Dit totale bedrag is de nieuwwaarde van de auto en vormt de basis voor de berekening van de premie voor de autoverzekering. Des te hoger de oorspronkelijke cataloguswaarde, des te hoger over het algemeen ook de premie voor de polis op zal lopen.

Invloed op de te betalen premie

De oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto is wat dat betreft van invloed op de premie voor de autoverzekering. Een duurdere auto brengt een groter risico op hoge kosten met zich mee, waardoor de verzekeraar daarvoor een hoger bedrag aan premie zal berekenen. Benieuwd naar de oorspronkelijke cataloguswaarde van een auto en hoe u die op een later moment kunt opvragen? U kunt daarvoor gebruik maken van de website van het RDW. Daar kunt u het kenteken invullen. Aan de hand daarvan kunt u de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto zien, net als een aantal andere waardevolle gegevens. Het is vooral de cataloguswaarde die van belang is voor de autoverzekering.