Hoe kan ik schadevrije jaren aantonen?

zelf-rijdende-auto
Gaat u overstappen van verzekeraar? Dan is het van belang om uw schadevrije jaren aan te tonen, zodat u ook bij uw nieuwe autoverzekeraar een aantrekkelijke no-claimkorting krijgt. Heeft u in een leaseauto gereden? Dan kan de leasemaatschappij u van een document met daarop uw schadeverleden verstrekken. Daarnaast kunt u eventueel vragen om een werkgeversverklaring, al zal niet iedere verzekeraar daarmee akkoord gaan. Reed u de auto privé? Dan kunt u gebruik maken van de centrale database of de royementsverklaring die u van uw verzekeraar krijgt.

Centrale database

Sinds 1 september 2007 maakt men gebruik van een centrale database (Roy Data). ‘Roy’ staat voor royement, aangezien men het aantal schadevrije jaren van u hierin bijhoudt. Dit gebeurt automatisch, waardoor uw nieuwe verzekeraar eenvoudig in de database kan kijken, om in te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd.

Heeft u uw huidige autoverzekeraar sinds 1 september 2007 of daarna? Dan is het niet nodig om het aantal schadevrije jaren zelf aan te tonen. U krijgt over het algemeen wel een brief van uw verzekeraar op het moment dat u de autoverzekering opzegt, waarin men u het aantal jaren meedeelt.

Royementsverklaring

Heeft u voor het laatste een autoverzekering afgesloten voor 1 september 2007? Dan ontvangt u een royementsverklaring van uw verzekeraar, op het moment dat u de verzekering opzegt. Dit is een waarde document dat maar één keer verstrekt wordt, dus wees er zuinig op. Hierin geeft de verzekeraar aan hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd, zodat u dat aan kunt geven bij uw nieuwe verzekeraar. Houd er rekening mee dat deze verklaring maar maximaal één jaar geldig is. Na die tijd zullen uw schadevrije jaren in principe vervallen, al zijn er bepaalde verzekeraars die daar uitzonderingen op maken.