Iemand met gemoedsbezwaren met betrekking tot de autoverzekering kiest er uit geloofsovertuiging voor om geen verzekering af te sluiten. Het is een van de methoden om er op een legale wijze voor te zorgen dat er geen autoverzekering hoeft te worden afgesloten. Iemand met gemoedsbezwaren ten opzichte van de autoverzekering is van mening dat God alles in het leven bepaalt, door te geven en te nemen. Het is dan niet mogelijk om een verzekering af te sluiten, aangezien dit een ondermijning van die overtuiging zou betekenen. In de Nederlandse wet is een mogelijkheid opgenomen om er op basis van die reden voor te kiezen om geen autoverzekering af te sluiten.
Uit geloofsovertuiging geen verzekering afsluiten
Iemand met gemoedsbezwaren tegen de autoverzekering besluit om die niet af te sluiten. Dat betekent in het geval van een aanrijding of een ongeval dat de schuldige de kosten zelf zal moeten betalen. Het feit dat iemand uit geloofsovertuiging besluit om geen autoverzekering af te sluiten betekent immers ook dat er geen financiële dekking beschikbaar is. Dat is doorgaans niet zo’n probleem bij blikschade, maar kan bij letselschade wel leiden tot lastige situaties. De kosten kunnen dan in de tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s oplopen, kosten die iemand met gemoedsbezwaren tegen de autoverzekering zelf zal moeten betalen.
Meer dan 5.000 voertuigen zonder verzekering
In Nederland rijden er meer dan 5.000 voertuigen rond zonder een autoverzekering, brommerverzekering of vrachtwagenverzekering. De bestuurders daarvan hebben aangegeven gemoedsbezwaren te hebben, waardoor ze legaal zonder polis rond mogen rijden. Bovendien is het ook mogelijk om vanwege gemoedsbezwaren geen zorgverzekering af te sluiten.
Sinds 2008 neemt het aantal mensen met gemoedsbezwaren ten opzichte van de autoverzekeringen en de andere polissen toe. De totale schade door deze mensen bedraagt door de jaren heen zo’n €500.000 – €750.000 per jaar. Wat dat betreft brengt het een aanzienlijk risico met zich mee in het verkeer.