Autoverzekering en het gebruik van winterbanden

winterbanden
De autoverzekering verplicht het gebruik van de juiste banden, binnen de daarvoor geldende wetgeving. Dat klinkt behoorlijk abstract, maar betekent bijvoorbeeld dat het in Nederland niet verplicht is om gebruik te maken van winterbanden. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en een aantal andere landen ligt dat net wat anders. De verzekering kan dan besluiten niet uit te keren, indien u een ongeval veroorzaakt omdat er geen sprake was van de verplichte winterbanden onder de auto.

In Nederland niet verplicht

In Nederland is het niet verplicht om gebruik te maken van winterbanden, ook niet wanneer er sneeuw ligt of het buiten vriest. De overheid stimuleert het gebruik van de banden wel, omdat dit bijdraagt aan een kortere remweg en betere grip. De banden zijn in Nederland niet verplicht, waardoor dit geen gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid tijdens een ongeval. Het is in alle gevallen mogelijk om gebruik te maken van de autoverzekering, ook wanneer de auto niet op winterbanden stond en u betrokken raakte bij een ongeval. Het is na een ongeval in de winter dus geen probleem om de kotsen bij de verzekeraar te claimen, mits die binnen de reguliere dekking vallen uiteraard.

In het buitenland op winterbanden

Dat werkt anders op het moment dat u naar het buitenland gaat. In Duitsland zal een rechter oordelen dat u ‘nalatig’ bent indien u een ongeval op zomerbanden veroorzaakt, terwijl er sprake was van winterse omstandigheden. In Oostenrijk is het tussen 1 november en 15 april zelfs verplicht om winterbanden te gebruiken, op straffe van een boete tot €5.000. Ook in Zwitserland word je automatisch deels aansprakelijk gesteld wanneer je betrokken raakt bij een ongeval en je geen gebruik maakte van winterbanden. Het is wat dat betreft verstandig om voor een reis naar het buitenland gebruik te maken van een set winterse banden.