Letselschade binnenkort makkelijker vergoed

letselschade-vergoed
De vergoeding van letselschade wordt binnenkort een stuk gemakkelijker. Jaarlijks krijgen circa 65.000 mensen te maken met letselschade vanwege een ongeval in het verkeer. Op dit moment is het van belang om eerst vast te laten stellen wie er schuldig is aan de aanrijding, om vervolgens de schade te kunnen claimen. Dat kost gemakkelijk veel tijd, waar slachtoffers veel nadeel van kunnen hebben. Per 1 april 2017 gaat dit veranderen, het wordt dan een stuk gemakkelijker om letselschade te claimen voor passagiers.

Letselschade claimen wordt gemakkelijker

Vanaf die datum is het niet meer nodig om lang te wachten met het kunnen indienen van een claim. Het is niet meer nodig om eerst uit te laten wijzen wie er schuldig is aan een aanrijding. Dat betekent dat er geen rechtszaak hoeft plaats te vinden of dat de verzekeraars daar onderling niet over hoeven te onderhandelen. In de praktijk kan dat maanden aan tijd schelen, waardoor een passagier de letselschade sneller kan laten vergoeden.

Het is als passagier vanaf dat moment mogelijk om de eigenaar van de auto aansprakelijk te stellen, ook al is hij of zij niet schuldig aan het ongeval. Het is dan mogelijk om de schade te laten vergoeden, zodat de eigenaar die later eventueel kan verhalen op de daadwerkelijke schuldige.

Regeling geldt alleen voor de bijrijder

De regeling maakt het voor passagiers een stuk gemakkelijker om hun letselschade sneller te claimen en daarvoor de bedragen uit te laten keren. Bestuurders kunnen helaas geen gebruik maken van de regeling. Zij zullen in veel gevallen de eigenaar van het ongeval zijn. Dat betekent dat zij zullen moeten wachten op het aanwijzen van de schuldige aan het ongeval, voordat zij een vergoeding kunnen ontvangen. Het is desalniettemin een belangrijke stap in de goede richting, door letselschade voor passagiers in ieder geval gemakkelijker en sneller te kunnen laten vergoeden.