Inzittendenverzekering bij uw autoverzekering?

verzekering inzittenden
Bij de meeste verzekeraars krijgt u doorgaans de keuze of u ook een inzittendenverzekering bij uw autoverzekering wilt afsluiten. Dit is niet verplicht, deze keuze maakt u geheel zelf. Ondervinden passagiers in uw auto schade, dan wordt de schade doorgaans gedekt door uw verzekering, elke autobezitter is namelijk verplicht minimaal een WA autoverzekering af te sluiten.

Het lastige is dat wanneer er geen schuldige aan het ongeval is, bijvoorbeeld een ongeval wijtend aan weersomstandigheden dan zal er geen schade aan u en uw passagiers uitgekeerd worden. Alleen wanneer u geen schuld draagt aan het ongeval worden de schades voor uw passagiers uitgekeerd, maar niet aan uzelf en uw accessoires.

Soorten inzittendenverzekeringen

Per verzekeraar verschilt het welke soorten inzittendenverzekeringen aangeboden worden, maar er bestaan twee soorten namelijk de ongevallen inzittendenverzekering en de schadeverzekering inzittenden. Beide varianten keren ook uit wanneer u schuldig bent aan een ongeval. Een ongevallen inzittendenverzekering vergoedt alleen een vooraf vastgesteld bedrag uit in geval van invaliditeit of overlijden. De werkelijke geleden schade staat hier helemaal los van. Doorgaans kiest u zelf voor welk bedrag u verzekerd bent en voor hoeveel zitplaatsen, dit bepaald tevens ook de hoogte van de premie.

Een schadeverzekering inzittenden daarentegen dekt ook schade aan de bestuurder en/of de passagiers,maar wel de werkelijk geleden schade. Dit kan materiƫle schade, letselschade en/of gevolgschade zijn bij invaliditeit of overlijden.

Wel of niet voor kiezen

Deze keuze bepaald u helemaal zelf. Het is niet verplicht en omdat u met de WA autoverzekering in principe ook schades kunt verhalen is het in principe niet nodig. Wel geeft het een extra bescherming voor uzelf en uw passagiers indien er geen schuldige aangewezen kan worden. Voor welke variant u eventueel kiest bepaald u ook geheel zelf, de schadeverzekering inzittenden is wel uitgebreider en hier weet u zeker dat de werkelijke geleden schade uitgekeerd zal worden.