Passagiers en bestuurder verzekeren

blogplaatjeBij het afsluiten van een autoverzekering krijgt u vaak de keuze om een ongevallenverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Is deze keuze echt nodig en wat is het verschil? Schade die veroorzaakt wordt aan andere weggebruikers wordt in de meeste gevallen gedekt, echter de schade aan de inzittenden van het voertuig en de bestuurder niet. Daarnaast duurt de schade afhandeling vaak ellendig lang, de verzekeraar wilt eerst bepalen wie de schuldige van het ongeval is zodat de schade op de juiste persoon verhaald wordt.

Door een verkeersongeval kan het gebeuren dat de inzittenden van een voertuig bij een ongeval letsel overhouden, blijvende schade houden of overlijden. Deze schade wordt niet altijd gedekt door een autoverzekering, bijvoorbeeld wanneer de bestuurder gewond raakt bij een ongeval waar hij of zij zelf schuld draagt. Om dit te voorkomen wordt vaak een inzittenden verzekering afgesloten. De keuze bestaat uit een ongevallenverzekering inzittenden of een schadeverzekering inzittenden


Ongevallenverzekering inzittenden

Een ongevallenverzekering is een sommenverzekering, de hoogte van het uit te keren bedrag staat al van te voren vast en is dus onafhankelijk van de werkelijk geleden schade. Met een ongevallen verzekering zijn zowel de bestuurder als alle passagiers van de auto verzekerd. Er wordt altijd een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. Het verschilt per verzekeraar bij welke mate van invaliditeit er een uitkering volgt.


Schadeverzekering inzittenden

Met de schadeverzekeringen voor inzittenden is de schade aan en van inzittenden gedekt. Dit is dus van toepassing op blijvende invaliditeit, overlijden, maar ook op de bagage. Met deze aanvulling gaat het om de werkelijk geleden schade, onder andere misgelopen inkomsten en medische kosten. Aan de uitkering geldt wel vaak een maximum en dit maximum verschilt per verzekeraar.