Meldcode en autoverzekering

meldcode-autoverzekering
Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt u om de meldcode van de auto gevraagd. Deze meldcode wordt vervolgens weer gebruikt om de autoverzekering aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zonder deze code is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten.

Waar vind ik de meldcode

De meldcode van de auto is op drie plaatsen terug te vinden. De staat op deel 1B van het kentekenbewijs of op het tenaamstellingsverslag die u krijgt zodra u een auto op uw naam laat zetten. De meldcode is opgebouwd uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van uw voertuig.

Meldcode nodig?

De meldcode is zeker nodig, zonder kunt u geen autoverzekering afsluiten. De verzekeraar dient dit nummer namelijk door te geven aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer en deze instantie controleert of alle auto’s wel aan de wettelijke verplichting voldoen om de auto te verzekeren. Zonder autoverzekering riskeer je een boete en daarom is het doorgeven hiervan ook erg belangrijk. Tevens is het van belang dat de meldcode kloppend is. Geeft u dit verkeerd door aan de verzekeraar? Dan wordt dit ook verkeerd doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Voor deze instantie bent u dan ook niet verzekerd, let daarom altijd goed op dat u dit extra goed controleert zodat u het juiste doorgeeft.

Voor het vergelijken en berekenen van de premie is de meldcode overigens nog niet van belang. Dit omdat deze code niks te maken heeft met uw premie, voor het berekenen van de premie wordt er naar andere factoren gekeken. Op het moment dat u de juiste autoverzekering gevonden heeft en deze wilt gaan aanvragen is het pas van belang dat u de meldcode opzoekt.