Auto overschrijven en autoverzekering

overschrijven-autoverzekering
Bij aanschaf van een nieuwe auto zal de eigenaar de auto op zijn of haar naam moeten zetten, dit proces wordt ook wel overschrijven genoemd. U bent namelijk pas de rechtmatige eigenaar zodra de auto op uw naam staat. Hetzelfde geldt uiteraard wanneer een auto verkocht wordt, hierbij geldt ook dat u de rechtmatige eigenaar blijft tot het moment dat de auto op naam van de nieuwe eigenaar geregistreerd wordt. De rechtmatige eigenaar is verantwoordelijk voor de autoverzekering en dus ook voor eventuele schades.

Overschrijven

Wanneer u een kenteken wilt overschrijven zijn er een aantal dingen nodig, beide partijen hebben een geldig legitimatiebewijs nodig, het rijbewijs is het handigst. Want wanneer men een identiteitskaart of paspoort gebruikt is er ook een uittreksel van gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens verreist.

Daarnaast dient u een tenaamstellingscode en kentekenkaart mee te nemen. De kentekenkaart is nodig voor de gegevens van het voertuig en kentekenhouden en de tenaamstellingscode is nieuw zodat het papieren overschrijvingsbewijs niet meer nodig is.

Deze documenten kunt u meenemen naar 1 van de 900 postkantoren binnen Nederland, of naar een RDW balie of kentekenloket. De postkantoren in Nederland zijn ook op zaterdag geopend en sommige zelfs op zondag. Op een zondag is het dus handig te controleren welk dichtstbijzijnde postkantoor geopend is. Zodra het kenteken overgeschreven is krijgt u 2 documenten en, namelijk een tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs.

Autoverzekering

Als u een auto op uw naam laat overschrijven bent u verantwoordelijk voor de autoverzekering, al vanaf het moment dat de auto op uw naam staat. U kunt ter plekke een verzekeraar op bellen, maar u kunt er ook voor kiezen dit voor het overschrijfproces te regelen. Wanneer u juist een auto verkoopt kunt u de autoverzekering pas beƫindigen wanneer u een vrijwaringsbewijs heeft ontvangen. Deze ontvangt u zodra de transactie van overschrijven gelukt is.

admin