Kenteken schorsen

blogplaatjeWilt u uw kenteken schorsen, bijvoorbeeld omdat u de komende tijd tijdelijk geen gebruik wenst te maken van uw auto? U zorgt er op die manier voor dat de verplichte APK-keuring tijdelijk niet geldt en dat u bovendien niet minimaal een WA autoverzekering af hoeft te sluiten. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het u tijdens de schorsing niet is toegestaan om met uw auto de openbare weg op te gaan. U kunt de aanvraag tot schorsing online doen, deze eventueel verlengen en uiteindelijk ook weer opzeggen wanneer u weer gebruik wenst te gaan maken van de auto.

Voorwaarden om te schorsen

Uiteraard dient u aan enkele voorwaarden te voldoen, om een kenteken te kunnen schorsen. De schorsing is altijd 1 jaar geldig, al kunt u die vervolgens ieder jaar verlengen. U kunt dit alleen doen wanneer het kenteken op uw naam staat en indien u in het bezit bent van zowel het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II).

Vervolgens kunt u uw voertuig niet meer gebruiken op de openbare weg. Nadat u het kenteken heeft geschorst kunt u zelf de verzekering stopzetten. Het RDW geeft de schorsing door aan de Belastingdienst, waardoor de wegenbelasting automatisch stopt.

Voordeel van schorsen

Op het moment dat u de komende paar jaar niet met uw auto denkt te gaan rijden biedt het schorsen van uw kenteken een belangrijk voordeel ten opzichte van het opzeggen van de autoverzekering. Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd blijft op deze manier namelijk 3 jaar geldig, in plaats van het ene jaar wanneer u de verzekering opzegt. Gaat u de komende jaren naar het buitenland toe? Dan is uw kenteken schorsen een aantrekkelijke optie, die ervoor zorgt dat u bij terugkomst in Nederland weer gebruik kunt maken van het door u aantal opgebouwde schadevrije jaren.