Fietser aanrijden en autoverzekering

ongeluk-met-fietser
Helaas kan het gebeuren dat u met uw auto een fietser aanrijdt, bijvoorbeeld in het donker op een landweg waarbij het zicht niet goed is. Ook kan het in een drukke stad, of in andere situaties voorkomen. Maar wie is nou eigenlijk aansprakelijk wanneer een auto een ongeluk krijgt met een fietser?

Aansprakelijkheid

Stelregel is dat indien een auto in aanrijding komt met een fietser bijna altijd aansprakelijk is. Dit komt doordat fietsers een kwetsbare groep in het verkeer zijn en daardoor worden zij dan ook bij de wet beschermd. Op het moment dat u met de auto een fietser aanrijdt is dit dan ook voor uw rekening, of u kunt de schade claimen bij uw autoverzekering.

Echter is het wel afhankelijk van de leeftijd van de fietser. Heeft u een aanrijding met een fietser jonger dan 14 jaar? Dan bent u voor 100 procent aansprakelijk. Daarentegen wanneer u een aanrijding krijgt met een fietser boven de 14 jaar werkt het iets anders. Hierbij wordt ook gekeken naar het aandeel van de fietser, maar desondanks blijft u voor minimaal de helft aansprakelijk.

Schade met fietser claimen

De schade aan de fietser waarvoor u geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk bent kunt u claimen bij uw WA autoverzekering. Het is wel nodig dat u hiervoor het schadeformulier opstuurt, probeert dit gezamenlijk te doen en onderteken beide het formulier.

Echter kan het ook voorkomen dat uw eigen auto beschadigd is geraakt door het ongeval. Deze schade kunt u alleen claimen als u een All Risk autoverzekering heeft afgesloten, dit is de enige vorm die deze schade vergoedt. De autoverzekeraar kijkt zelf of het mogelijk is om de fietser gedeeltelijk aansprakelijk te stellen en zal dit doen indien dit nodig is.