Eenzijdig ongeval en autoverzekering

eenzijdig-ongeval
Een eenzijdig ongeval houdt in dat er maar één verkeersdeelnemer bij het ongeval betrokken is, dus bijvoorbeeld niet een andere automobilist, fietser of voetganger. Een eenzijdig ongeval kan wanneer men bijvoorbeeld de macht over het stuur verliest en tegen de vangrail, of misschien zelfs wel een boom of een lantaarnpaal aankomt. Of wanneer men bijvoorbeeld van de weg afslipt en in het water terecht komt. Maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering wanneer men betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval?

De autoverzekering

De schade aan eigen auto wordt bij een eenzijdig ongeval niet gedekt bij een WA of WA beperkt casco autoverzekering, enkel bij een WA volledig casco autoverzekering. Dit komt doordat je bij een eenzijdig ongeval zelf aansprakelijk bent voor de schade en eigen aansprakelijkheid alleen bij de WA volledig casco autoverzekering gedekt is. Tenzij dat u bijvoorbeeld de gemeente of Rijkswaterstaat aansprakelijk kan stellen, doordat het ongeval is gebeurd door bijvoorbeeld een slecht wegdek. Maar in dat geval bent u zelf dus niet aansprakelijk. Verliest u zelf de macht over het stuur, dan bent u uiteraard wel zelf aansprakelijk.

Let wel op dat u ongeacht de dekking altijd de schade moet melden aan de autoverzekeraar, want mogelijk komt er nog een claim achteraf van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of de gemeente. Dit kan wanneer u bijvoorbeeld schade heeft veroorzaakt aan de vangrail of een lantaarnpaal, deze schade zal op u verhaald worden en daarvoor bent u wel verzekerd met een WA autoverzekering, oftewel schade aan een ander waarvoor u aansprakelijk bent.

Schade zelf betalen

Bent u betrokken geraakt bij een eenzijdig ongeval dan kunt u ervoor kiezen om de schade niet te claimen, maar zelf te betalen. Dit kan mogelijk interessant zijn bij lage schadebedragen, gezien u niet zakt in schadevrije jaren wanneer u schades zelf betaald.