Autoverzekering opzeggen en beëindigingskosten


Hedendaags is het vrij simpel om de autoverzekering op te zeggen en bijvoorbeeld over te stappen. Maar waar de meeste consumenten in eerste instantie niet bij stil staan is dat er beëindigingskosten in rekening gebracht kunnen worden. Doorgaans is dit niet een super hoog bedrag, maar als hier geen rekening mee gehouden is en men een beperkt budget heeft kan dit toch vervelend uitkomen. Men denkt dan bijvoorbeeld door een overstap te besparen en op langere termijn is dit dan ook ongetwijfeld ook het geval, maar in de eerste maand komen er dan toch onverwachte kosten.

Hoe werken de beëindigingskosten

Zodra u de verzekering opzegt bekijkt de verzekeraar wat er teveel aan premie betaald is, zodat dit teruggestort kan worden naar de verzekeringsnemer. Maar als er beëindigingskosten in rekening worden gebracht, dan wordt dit verrekend en krijgt u minder terug aan teveel betaalde premie. Gelukkig is het niet bij elke verzekeraar gebruikelijk, maar bij sommige helaas wel. Daarnaast is het gelukkig niet meer gebruikelijk dat de verzekeraars erg hoge beëindigingskosten hanteren, maar een enkele maatschappij doet dit nog wel.

Verder maakt de reden waarom u de autoverzekering opzegt niet uit. Of dit nou is omdat u overstapt naar een goedkopere autoverzekering, of omdat u geen auto meer heeft doordat deze kapot is gegaan of verkocht is. Als de verzekeraar beëindigingskosten hanteert, dan is dit bij alle mogelijke redenen.

Polisvoorwaarden

Niet alleen bij de autoverzekering kan het voorkomen dat er beëindigingskosten in rekening worden gebracht, maar dit kan ook het geval zijn bij uw andere verzekeringen die u heeft afgesloten. Of deze kosten berekend worden kunt u terug vinden in de polisvoorwaarden. De verzekeraar kan hier ook een andere term als onder andere royementskosten, eenmalige kosten voor beëindiging of poliskosten voor beëindiging aan meegeven.