Autoverzekering opschorten of opzeggen?

opschorten-autoverzekering
Wanneer u geen eigenaar meer bent van een auto, doordat deze bijvoorbeeld verkocht is heeft u geen autoverzekering meer nodig. U zult zich waarschijnlijk geen moment bedenken en de autoverzekering direct willen opzeggen, u wilt hier immers geen premie meer voor betalen. Echter is het opzeggen van de autoverzekering niet de enige optie, u kunt ook voor opschorten kiezen. Mogelijk is dit namelijk veel interessanter.

Wat is opschorten van de autoverzekering?

Het opschorten van de autoverzekering houdt in dat deze opgeschort wordt. Indien u hiervoor kiest blijft de polis in feite gewoon doorlopen, echter hoeft u geen premie te betalen. Het is dan ook in feite een pauzestand. Deze pauzestand kan direct geactiveerd worden zodra u een nieuwe auto heeft gekocht.

Voordeel van opschorten

Bij zowel opzeggen als opschorten hoeft u geen premie meer te betalen voor de autoverzekering. U zult dan ook denken dat het weinig uitmaakt voor welke optie u kiest. Echter is opschorten voordeliger voor de gene die binnen een aantal jaren weer een nieuwe auto wilt aanschaffen. Voor de autoverzekering gelden namelijk schadevrije jaren waardoor u een korting kunt krijgen. Zodra de autoverzekering opgezegd wordt vervallen deze na 1 jaar al. Bij het opschorten ligt dat net anders en blijft dit 3 jaar geldig. Wanneer er binnen 3 jaar dus een nieuwe auto gekocht wordt kan men deze schadevrije jaren meenemen naar de nieuwe autoverzekering. Dit kan mogelijk een behoorlijke besparing opleveren.

Negatieve schadevrije jaren

Sommige consumenten zijn helaas in het bezit van negatieve schadevrije jaren, hierdoor ontvangen zij geen korting maar betalen ze toeslag. Zij zullen dan ook denken dat het opschorten in hun geval minder voordelig is en opzeggen de betere optie is. Helaas is dit niet het geval, want er wordt een registratie gemaakt van het negatieve aantal. En met een negatief aantal is het erg lastig om een autoverzekeraar te vinden die u wilt accepteren. Wanneer er voor opschorten gekozen wordt kan de autoverzekering weer geactiveerd worden waardoor u gewoon weer kunt autorijden en kunt u eventueel rustig aan schadevrije jaren opbouwen.