Autoverzekering opschorten

opschorten-autoverzekering
Zodra u een auto verkocht heeft wilt u hier uiteraard geen premie meer voor betalen. De meeste consumenten zeggen dan ook de autoverzekering per direct op, echter is er ook een andere mogelijkheid wat in sommige situaties eigenlijk veel aantrekkelijker is, namelijk de autoverzekering opschorten. Het opzeggen spreekt voor zich, hierbij stopt de autoverzekering en hierbij ook de premie. Het opschorten daarentegen werkt net even anders. Het blijft een lopende autoverzekering, maar deze wordt als het ware bevroren, waardoor de premie ook stopgezet wordt. Koopt u een nieuwe auto, dan kunt u de opschorting verheffen.

Opzeggen of opschorten?

Wat betreft de vraag of het opzeggen of opschorten van de autoverzekering beter is hangt af van wat u in de toekomst van plan bent. Indien u het besluit heeft genomen niet meer een nieuwe auto aan te schaffen kunt u de autoverzekering gewoon opzeggen zodat u hier geen omkijken meer naar heeft. Maar indien u nog niet zeker weet of u van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen, of wanneer u zeker weet dat u binnen 3 jaar weer een nieuwe auto gaat kopen dan kunt u de autoverzekering beter opschorten.

Dit heeft allemaal te maken met het verliezen van schadevrije jaren, want deze zijn niet oneindig lang geldig en gaan verloren. Bij het opzeggen gaan deze al na 1 jaar verloren en bij het opschorten pas na 3 jaar. Dit is dan ook de reden om eventueel voor een opschorting te kiezen in plaats van een opzegging. Zeker wanneer u een behoorlijk aantal schadevrije jaren heeft is het verstandig hier goed over na te denken. Want u krijgt door de schadevrije jaren een behoorlijke korting, deze korting blijft dan ook in stand bij een nieuwe auto en kan een groot verschil maken.

Negatieve schadevrije jaren

Negatieve schadevrije jaren betekend dat u in de min staat en geen korting maar toeslag op de premie krijgt. U zult dan ook wellicht denken dat bij negatieve schadevrije jaren het beter is om de autoverzekering op te zeggen, gezien de schadevrije jaren verloren gaan. Het laatste is ook het geval, maar daarnaast dient u er ook rekening mee te houden dat hiervan een registratie wordt gemaakt in een landelijke database. Op het moment dat u dan weer een autoverzekering wilt afsluiten kan dit erg moeilijk worden, gezien bijna alle reguliere verzekeraars u niet willen accepteren. Had u de autoverzekering opgeschort, dan kon u de nieuwe auto gewoon weer bij dezelfde verzekeraar verzekeren met uw negatieve schadevrije jaren.