Kan ik zomaar mijn autoverzekering opzeggen?

zomaar-opzeggen

Het is niet altijd zomaar mogelijk uw autoverzekering op te zeggen. In eerste instantie moet u ervan uit gaan dat uw auto altijd verzekerd dient te zijn, dit is een wettelijke verplichting. Echter kan het zo zijn dat u uw autoverzekering wilt opzeggen omdat u graag bij een andere verzekeraar verzekerd wilt zijn. Ook in dit geval is het niet altijd zomaar mogelijk op te zeggen, dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Contract

Of u zomaar kunt opzeggen is onder andere afhankelijk van of u gebonden bent aan een contract. Bij sommige aanbieders bent u vrij op elk gewenst moment op te zeggen, doordat de autoverzekering dagelijks opzegbaar is. Andere verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand, echter zijn er ook een hoop verzekeraars die een jaarcontract hanteren. Binnen dit jaar mag u niet de autoverzekering opzeggen en na dit jaar geld doorgaans nog een opzegtermijn van een maand.

Wijziging premie en/of voorwaarden

Als de verzekeraar in uw nadeel de premie of voorwaarden aanpast is het mogelijk de autoverzekering te beƫindigen, ook wanneer u vastzit aan een jaarcontract. Wel is hierbij van belang dat de verzekeraar deze wijziging toebrengt voor alle klanten en niet voor u persoonlijk doordat u een schade heeft gemaakt. Op het moment dat de verzekeraar de wijziging bekend maakt aan de klanten heeft u nog een maand de tijd de autoverzekering te beƫindigen.

Auto verkopen

Ook wanneer u uw auto daadwerkelijk verkocht heeft mag u uw autoverzekering opzeggen. Op moment van verkoop ontvangt u een vrijwaringsbewijs, dit is een bewijs dat de auto niet meer op uw naam staat. Een kopie van het vrijwaringsbewijs dient u binnen 2 weken aan de verzekeraar door te sturen. Let op wanneer u dit niet op tijd doet loopt u het risico dat u een maand extra premie zult moeten betalen.