Autoverzekering en aantal kilometers per jaar

kilometers-jaarlijks
Autoverzekeraars houden met een aantal factoren rekening wanneer zij de premie voor uw autoverzekering berekenen. Al deze factoren bij elkaar geven een indicatie hoe groot de kans is dat u een schade gaat claimen bij uw autoverzekering. Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt is ook een indicatie. Het is immers zo hoe meer kilometers, hoe vaker u op de weg bent, hoe groter de kans op schade.

Inschatten en verschil in premie

Bij het berekenen van de premie bij een autoverzekeraar dient u een inschatting te geven van het aantal kilometers dat u per jaar verwacht af te leggen. Doorgaans zijn hier stappen voor ingebouwd, denk hierbij aan tot 5000 km, van 5000 km tot 10.000 km en ga zo maar door. Tijdens de berekening kunt u deze stap telkens veranderen zodat u ziet wat dit doet met het verschil in premie. Minder kilometers betekend gewoonweg minder premie. Echter is dit verschil in premie niet zo heel groot, hooguit een aantal euro’s per maand. Dit komt doordat dit maar 1 van de vele factoren is waarop uw premie berekend wordt.

Juist aantal doorgeven

U zult denken dat het wellicht verleidelijk is om minder kilometers door te geven aan de verzekeraar zodat u hierdoor minder premie hoeft te betalen. Toch is dit geen slimme gedachte. Want wanneer u schade gaat claimen en de verzekeraar erachter komt dat u meer rijdt dan dat u oorspronkelijk opgegeven heeft kan dit u duur komen te staan. Zij hoeven u dan ook geen volledige vergoeding te geven.

Stel u heeft 40 procent minder kilometers opgegeven dan dat u daadwerkelijk rijdt. Dan zal de verzekeraar ook 40 procent minder uitkeren bij schade. Bij grote schadebedragen kan deze 40 procent behoorlijk oplopen. En zeker in deze gevallen zal dan ook blijken dat u liever een paar euro’s per maand meer had willen betalen.