Zelfrijdende auto en premie autoverzekering

zelf-rijdende-auto
De zelfrijdende auto heeft positieve gevolgen voor de premie van de autoverzekering. De verwachting is dat de premie namelijk gehalveerd gaat worden bij zelfrijdende auto’s. Dit is in principe ook wel logisch doordat het risico op ongevallen behoorlijk verkleind wordt, wanneer een mens de auto bestuurd. Ook is het mogelijk dat wanneer er toch een ongeluk plaatsvindt dat dit verhaald kan worden op de autofabrikant. Hierdoor hoeft de verzekeraar minder risico’s te dragen en kan de premie behoorlijk verminderd worden.

Wanneer komt de zelfrijdende auto?

Momenteel zijn er al diverse auto’s met zelfwerkende functies. Hierbij kunt u denken aan inparkeren, waarschuwingen bij afdwalen van baan of auto’s die zelf al een noodstop kunnen maken. Deze functies worden steeds meer uitgebreid en 1 op de 4 nieuwe auto’s bezit standaard al over zelfwerkende functies. De verwachting is dat in 2020 de eerst volledig zelfrijdende auto op de markt beschikbaar is.

Lagere premies

The Telegraph, een Briste nieuwswebsite heeft onlangs een aantal autoverzekeraars geintervieuwd en de autoverzekeraars hebben aangegeven dat de premie gehalveerd kan worden bij zelfrijdende auto’s. Door de zelfwerkende functies die nu al in auto’s aanwezig zijn gebeuren er 25 tot 45 procent minder ongelukken. Verzekeraars in Engeland spelen hier al op in en geven 10 procent korting aan verzekeringsnemers met een auto met zelfwerkende functies.

Wanneer de premie in de toekomst gehalveerd gaat worden kan dit honderden euro’s per jaar schelen. De autofabrikant kan immers aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken, gezien een mens geen controle over de auto heeft. De autofabrikant zal dit dan ook wel in de verkoopprijs doorberekenen, gezien zij hierop meer risico‚Äôs lopen. U zult dan wellicht zich afvragen of een autoverzekering nog nodig is? Uiteraard is dit het geval, gezien u zich nog steeds moet verzekeren voor brand, diefstal, natuurrampen en dergelijk. De autoverzekering zal dan ook niet van de markt verdwijnen.