Verkeersverzekering voor zelfrijdende auto

zelfrijdende-auto
De opmars van de zelfrijdende auto’s brengt heel wat vragen met zich mee. Want wie is er verantwoordelijk bij schade als de auto zelfrijdend is? Het Verbond van Verzekeraars doet onderzoek naar een zogenoemde ‘verkeersverzekering’. De nieuwe technische ontwikkelingen in de autobranche zorgen ervoor dat verzekeringspartijen hun verzekeringspakketten moeten herzien. Automobilisten in zelfrijdende auto’s zijn geen automobilisten meer te noemen, maar inzittenden. Daarmee is de bestuurder ook niet meer aansprakelijk bij opgelopen schade.

Weg met het getouwtrek

Daarvoor is misschien een oplossing gevonden. Bij de verkeersverzekering zou een verzekeringsmaatschappij altijd de eigen schade van de verzekerde afhandelen. Het wordt dan een ‘directe verzekering’. Verzekeraars hoeven hierbij niet meer onderling te bekijken wie de schuldige is. Schadeformulieren zullen daarmee verdwijnen en het getouwtrek tussen verzekeringsmaatschappijen behoren tot de verleden tijd. Het neemt ook minder tijd in beslag waardoor verzekerden sneller geholpen kunnen worden. De verkeersverzekering dekt zowel letselschade als schade aan de auto.

Onderzoek Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars, de grootste belangenvereniging van verzekeringspartijen in Nederland, gaat onderzoeken of de verkeersverzekering daadwerkelijk de nieuwe risico’s dekt. De belangenverenging vindt dat de huidige verzekering nog niet goed genoeg zijn afgestemd op de toekomst.

Onveilig rijgedrag

Een kritische noot is dat de no-claimkorting vervalt bij de verkeersverzekering en een automobilist minder reden heeft om veilig te rijden. Het rijgedrag kan dus veranderen. Uit onderzoek moet blijken of hier een antwoord op is.

Snelle ontwikkelingen

Het is in ieder geval belangrijk dat er zo spoedig mogelijk een oplossing wordt gevonden, aangezien de technologische ontwikkelingen erg snel gaan. Zodra zelfrijdende auto’s ook daadwerkelijk op de snelweg te vinden zijn, is het vanzelfsprekend dat de inzittende ook juist verzekerd is. Dit geldt voor zowel letselschade als autoschade.