Verzekeringspremie lager door zelfrijdende auto

verzekeringspremie-lager
De premie voor de autoverzekering kan de komende jaren flink omlaag. Dat stellen specialisten in autonoom rijden. Zodra de auto functies van ons overneemt om die te besturen is de kans groot dat het er op de weg een stuk veiliger op zal worden.

De mens is de grootste risicofactor in het verkeer. We maken verkeerde beslissingen en gaan creatief om met de regels, waardoor anderen daar niet goed op kunnen anticiperen. Zodra auto’s gaan rijden op basis van software is het risico op afwijkingen een stuk kleiner. Dat kan het verkeer veiliger maken, waardoor de premie voor de autoverzekering flink omlaag kan.

Tot 40% minder premie voor autoverzekering

Specialisten hebben berekend dat de premie voor de autoverzekering met wel 40% omlaag kan. Dat betekent een enorme besparing ten opzichte van de huidige kosten, omdat er veel minder ongelukken gebeuren. De verzekeraars hoeven dan minder uit te keren, waardoor ze aan de andere kant ook minder premie hoeven te vragen. Uiteraard zal het nog wel even duren totdat alle auto’s zichzelf kunnen besturen. Toch hebben specialisten het idee dat de premie in 2035 al 20% lager kan zijn dan op dit moment het geval is. Wat dat betreft hoeven we niet eens heel lang meer te wachten op de eerste dalingen.

Veiliger rijden dankzij autonome systemen

En hoe het kan dat de premie voor de autoverzekering zo ver omlaag gaat? Autonome auto’s rijden een stuk veiliger dan de mens. Ze houden zich heel strikt aan opgelegde regels, zonder afwijkingen. Het is de mens die risico brengt in het verkeer. Door dat risico weg te nemen wordt het er veiliger op en gebeuren en minder ongelukken. Verzekeraars hoeven minder uit te keren en kunnen daarom minder premie vragen. Met het veilige verkeer zorgen we er vervolgens voor dat de premie voor de autoverzekering flink omlaag kan.