Zelf eigen risico autoverzekering kiezen

eigen-risico-autoverzekering
Het eigen risico voor de autoverzekering biedt zowel voor- als nadelen. Lang niet alle autoverzekeraars maken er gebruik van, waardoor het de moeite waard is om daar tijdens het vergelijken goed op te letten.
Een eigen risico betekent dat u zelf een deel van de kosten betaalt, voordat de verzekeraar in actie komt. Heeft u €500 schade en een eigen risico van €150? Dan betaalt u zelf die €150, waarna de verzekeraar de overige €350 uitkeert. En bedraagt de schade €120? Dan valt dit volledig binnen het eigen risico en zal u de kosten dus zelf moeten voldoen.

Hoger eigen risico voor een lagere premie

Dat beschrijft de nadelen van een eigen risico. Immers, u dient de kosten zelf te betalen, voordat de autoverzekering eventueel in actie komt. Aan de andere kant biedt het eigen risico voor de autoverzekering ook een belangrijk voordeel. Door het eigen risico dat u draagt neemt het risico voor de verzekeraar af. Die kan u daardoor een lagere premie aanbieden voor de verzekering die u wilt afsluiten. Verwacht u weinig tot geen schade? Dan kan een hoger eigen risico helpen om de premie voor de polis te drukken.

Eigen risico bij ruitschade

Het eigen risico voor de autoverzekering is vooral gebruikelijk bij ruitschade. U dient dan bijvoorbeeld €150 aan eigen kosten te betalen, voordat de verzekeraar de rest zal uitkeren. Tip: kijk goed naar een eventuele vrije keuze in garages voor de reparaties van ruitschade. Soms is er alleen bij niet-aangesloten garages sprake van een eigen risico. U kunt het eigen risico gebruiken om een lagere premie voor de autoverzekering te betalen. Andersom betekent het eigen risico ook dat u meer kosten zelf dient te maken, voordat de verzekeraar bij zal springen en de kosten zal dekken.