Wie is schuldig bij een kettingbotsing?

kettingbotsing-autoverzekering
Bij een kettingbotsing zijn altijd meer dan twee voertuigen betrokken. Bij een botsing tussen twee voertuigen is het altijd wel te achterhalen wie de schuldige is en die schuldige zal uit zijn verzekering moeten betalen aan het slachtoffer. Maar zo eenvoudig is het bij een kettingbotsing niet.

U bent in een kettingbotsing verzeild geraakt

Stel dat u wel netjes op tijd geremd hebt, maar dat u op uw voorligger rijdt doordat u zelf van achter wordt aangereden, dan hebt u wel schade veroorzaakt, maar dat is buiten uw schuld om. Het zou zelfs kunnen dat het voertuig achter u ook door een achteropkomende auto is geraakt. Dit zou betekenen dat het achterste voertuig altijd de schuldige is.

De schuldvraag bij een kettingbotsing

Maar wat nu als de voorste auto in een moment van onoplettendheid voor het groene stoplicht remde, waardoor de twee achterliggers niet tijdig konden stoppen? Net als bij een gewone botsing moet bij een kettingbotsing eigenlijk allereerst de schuldvraag worden opgelost. Vaak zal de achterste auto in elk geval enige blaam treffen, doordat de afstand op de voorganger in dit geval aantoonbaar, niet groot genoeg was.

Schadeberekeningen vereenvoudigen

De meeste verzekeraars besparen elkaar en u tijd doordat ze hebben afgesproken elke botsing te behandelen als een kop-staart botsing. Deze regeling staat bekent als de Overeenkomst Vereenvoudigde Schadeberekening. Op deze manier kan er bij een kettingbotsing ontstane schade efficiënt worden afgehandeld.

Als u geen blaam treft in de kettingbotsing omdat u tijdig stilstond en naar voren werd geduwd, wordt u niet gekort op uw schadevrije jaren. De verzekeraar van de auto die u heeft geraakt zal aansprakelijk worden gesteld voor uw schade.

Complexe kettingbotsingen

Bij grote kettingbotsingen met veel voertuigen spreken verzekeraars wel eens af om elk hun eigen schade te vergoeden. Wanneer er tientallen autoís bij een kettingbotsing betrokken zijn, gaat de afhandeling van de schade veel te lang duren, wanneer elke afzonderlijke botsing moet worden bekeken.