Voorlopige dekking autoverzekering

blogplaatjeDe voorlopige dekking voor uw autoverzekering zorgt ervoor dat u direct de weg op kunt, zodra u de verzekering heeft afgesloten. Het zijn over het algemeen de tussenpersonen die de voorlopige dekking afgeven, maar ook de verzekeraars zelf kunnen dit doen. Vervolgens hebben ze een paar dagen de tijd om na te gaan of u alles naar waarheid heeft ingevuld en of het inderdaad mogelijk is om u de verzekering aan te bieden. Is dit het geval? Dan is er niets aan de hand en wordt de voorlopige dekking vanzelf omgezet in een definitieve verzekering.

Direct de weg op

Het grote voordeel van de voorlopige dekking voor uw autoverzekering is dat u direct de weg op kunt. Op het moment dat er wat gebeurt bent u in ieder geval goed verzekerd, waardoor u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Houd er overigens rekening mee dat de voorlopige dekking met terugwerkende kracht ongeldig is op het moment dat u niet eerlijk bent geweest over bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren, of het aantal schades dat u heeft gereden. In dat geval mag de verzekeraar u alsnog weigeren, mits de verzekeraar dat ook gedaan zou hebben als u direct eerlijk was geweest.

Controle door de verzekeraar

De verzekeraar voert deze controle uit om na te gaan of u niet teveel risico meebrengt, bijvoorbeeld omdat u regelmatig betrokken bent bij ongevallen. Daarnaast heeft de verzekeraar een paar dagen de tijd om na te gaan of uw persoonsgegevens kloppen en u inderdaad het aantal schadevrije jaren heeft opgebouwd dat u heeft aangegeven.

Het is niet erg als u hier per ongeluk een keert een foutje in maakt, maar het bewust achterhouden van informatie wordt doorgaans niet gewaardeerd. Ga daarom altijd zo eerlijk mogelijk om met het afsluiten van de autoverzekering en het gebruik maken van de voorlopige dekking.