Vanaf welk moment auto verzekeren

welk-moment
In Nederland geldt de wettelijke verplichting dat elke autobezitter zijn of haar auto moet verzekeren. Op het moment dat u een auto gaat kopen of dit nou om een nieuwe of tweedehands auto gaat moet u er rekening mee houden dat het dus wettelijk verplicht is om deze te gaan verzekeren. Het moment waarop de wettelijke verplichting ingaat is het moment waarop de auto op uw naam komt te staan. De verzekering kunt u vooraf regelen, of ter plekke.

Vooraf regelen

Het is handig om de verzekering vooraf te regelen, u kunt dan rustig de tijd nemen om een goede autoverzekering uit te zoeken. Voor het regelen heeft u onder andere de meldcode en het kentekennummer nodig. Bij een nieuwe auto is het kenteken mogelijk nog niet beschikbaar, dus dient u dan daarop te wachten. De meldcode kunt u opvragen bij de garage of de eigenaar van de auto zodat u alvast de autoverzekering kunt afsluiten. Overigens kunt u een gewenste startdatum doorgeven, het is dus niet zo dat dit per direct ingaat, tenzij dat dit de gewenste startdatum is.

Ter plekke regelen

Soms kiest u er liever voor om de autoverzekering ter plekke te regelen. Maar sommige verzekeraars zijn niet telefonisch bereikbaar, of niet op dat moment bereikbaar. Dan kunt ervoor kiezen dit online te regelen. Let wel dat de verzekeraar de aanvraag eerst moet goedkeuren en dat u zonder goedkeuring niet de openbare weg op mag. Tenzij dat de verzekeraar een voorlopige dekking geeft, dit is meestal het geval. Met een voorlopige dekking mag u wel gewoon de openbare weg betreden. Overigens betekend dit niet dat u als klant geaccepteerd bent, maar dat ze wel de aanvraag willen beoordelen en dat u in deze tussentijd verzekerd bent. Gaat u zonder voorlopige dekking de weg op, dan betekend dit dat u niet verzekerd bent voor schades en bovendien is dit ook strafbaar.