Verzekerd de Nederlandse snelweg op met uw importauto

importauto-en-autoverzekering
U bent in het buitenland en ziet opeens een prachtige auto die u graag wilt kopen. U droomt ervan om met deze wagen over de Nederlandse snelwegen te rijden. In de praktijk gaat dit echter niet zo gemakkelijk. Voordat u met een buitenlandse auto de weg op mag dient u een aantal zaken te regelen. Zo is het verplicht om een Nederlands kenteken aan te vragen om de importauto te verzekeren.

Verplichte autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht wanneer u gebruik maakt van de openbare weg. Dit is de zogeheten WA-verzekering, ofwel de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Voor een aanvullende verzekering kunt u kiezen voor beperkt casco of volledig casco. Een auto uit het buitenland is niet meteen verzekerd in Nederland. Onverzekerd de weg op gaan kan flinke problemen opleveren wanneer u wordt aangehouden. In het buitenland dient u een autoverzekering af te sluiten. Het is verstandig om een buitenlandse auto aan te schaffen bij een goede dealer. Hij of zij regelt meestal direct het exportkenteken en een kortlopende WA-verzekering voor u.

Afspraak met het RDW

Wanneer u in Nederland graag met een importauto wilt gaan rijden, is het verplicht om een Nederlands kenteken aan te vragen bij het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Met een buitenlands kenteken kunt u in Nederland namelijk geen auto verzekeren. Het is tegenwoordig mogelijk om online een afspraak te maken bij het RDW. Neem voor de afspraak het buitenlandse kentekenbewijs van de auto en uw legitimatie mee.

Eendagskenteken

U moet natuurlijk wel naar het RDW kunnen rijden. Daarvoor is het mogelijk om een zogeheten eendagskenteken aan te vragen. Dit kenteken is voor een dag geldig in Nederland. In dat geval moet de auto al wel WA-verzekerd zijn. Eenmaal bij het RDW kunt u de auto meteen ook APK laten keuren. Zo gaat u honderd procent voorbereid de Nederlandse snelwegen op. Is uw auto eenmaal verzekerd, dan betaalt u voortaan ook motorrijtuigenbelasting.