Auto verzekeren op chassisnummer


Een reguliere autoverzekering wordt afgesloten op basis van het kenteken van de auto. Wanneer een auto met buitenlands kenteken geimporteerd wordt moet deze vaak nog gekeurd worden door de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW), hiervoor kan een eendagskenteken aangevraagd worden zodat men hiernaar toe kan rijden. Echter weigeren verzekeraars doorgaans om een eendagskenteken of buitenlands kenteken te verzekeren, in dit geval is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op basis van het chassisnummer.

Het chassisnummer

Het chassis is het frame van de auto waaraan de wielen worden bevestigd. Iedere auto krijgt een uniek chassisnummer, ook wel een identificatienummer genoemd. Dit nummer is dan ook zichtbaar op het chassis, doorgaans vindbaar voor de bijrijdersstoel of bij de rechteraandrijfas. Een makkelijkere optie om dit terug te vinden is in de autopapieren. Het is een uniek nummer, dit maakt het mogelijk om bij sommige verzekeraars een tijdelijke autoverzekering aan te vragen op basis van dit gegeven.

Hoe werkt het verzekeren?

Als een auto geïmporteerd wordt zal deze gekeurd moeten worden op het keuringspunt van de RDW. Zonder autoverzekering mag u in Nederland de openbare weg niet betreden, om op het keuringspunt te komen zal dan ook iets geregeld moeten worden. Wanneer u een tijdelijk of buitenlands kenteken heeft kunt u geen reguliere autoverzekering afsluiten. Een eendagskenteken kan verzekerd worden met een eendagskentekenautoverzekering, het buitenlandse kenteken wordt doorgaans op chassis nummer verzekerd.

Dit kan maximaal voor een maand aangevraagd worden, maar doorgaans is deze 15 dagen geldig, in sommige gevallen zelfs maar 1 dag. Bovendien is de dekking gelijk aan een WA-dekking, hierdoor worden schades aan de eigen auto niet vergoed, alleen de schade die u aan anderen toebrengt.

U kunt bij diverse autoverzekeraars vragen of zij een autoverzekering op chassisnummer willen verzekeren, soms wilt de huidige aanbieder hier wel mee akkoord gaan. Anders kunt u aanbieders contacteren die zich specialiseren in oldtimerverzekeringen, deze bieden doorgaans wel een dergelijke autoverzekering aan doordat oldtimers ook vaak geïmporteerd worden.